top of page
Search
  • Writer's pictureDiāna Zande

Pārmaiņām ir vārds

Updated: Feb 19, 2021

Ir daudzu cilvēku vārdi, kurus nekad savā mūžā neuzzināsim. To cilvēku, kuri kaut kādā veidā bijuši pirmie. Kaut kādā ļoti nozīmīgā veidā, jo paši to neapzinoties, iezīmējuši pārmaiņas.


Kurš bija pirmais bērns, kura vecāki pārstāja viņu sodīt, liekot tupēt stundām ar ceļiem uz zirņiem, vai kurš bija tas pirmais skolotājs, kurš nesita skolēnam pa pirkstiem ar lineālu, jo sāka aptvert to, ka "kreilība" ir normāla, nevis ir dota "no sātana"? Kura bija pirmā gudrā sieviete, kuru nesadedzināja sārtā par to, ka viņa ir gudra?


Šo sarakstu varētu turpināt bez gala. Pirmais cilvēks, kuru nenosauca par kropli, jo viņam ir kustību traucējumi, pirmais cilvēks, kuru nelamāja par slaistu, jo viņam ir depresija, pirmais cilvēks, kuru nesita un nepazemoja viņa ādas krāsas dēļ vai seksualitātes dēļ?


Dažreiz var būt tik ļoti bail no tā, kas notiks, kad šim "pirmajam" sekos otrais, trešais, simti... Kā mainīsies mūsu dzīve, vai šīs pārmaiņas neapdraudēs mūsu vērtības? un jāpaiet laikam, līdz sabiedrība apjēdz, ka kreiļi nesagrauj labroču pasauli, ka sieviešu panākumi netraucē vīriešiem izpaust savus talantus, ka uzbrauktuves un palīgierīces cilvēkiem ar īpašām vajadzībām nekādi neliedz kustēties mums - tik laimīgi un veiksmīgi veselajiem. Un galu galā, ka mēs nenokrītam no zemeslodes tādēļ, ka tā izrādījusies apaļa, nevis plakana uz trim vaļiem.


Un tieši tāpat divu sieviešu tiesības audzināt bērnus un saņemt valsts atbalstu, lai varētu būt kopā ar mazuli viņa pirmajās dzīves dienās, nekādi neatņem iespējas visām pārējām ģimenēm veidot attiecības, mīlēt, audzināt savus bērnus. Un saņemt valsts atbalstu un aizsardzību. Ja tikai mēs - "pareizie" , spētu ieraudzīt to, ka neesam vienīgie... Ja tikai mēs pārstātu baidīties no atšķirībām starp cilvēkiem. Apsveicu, Evita!


Konteksts:

2020.gada 12.novembrī Satversmes tiesa (ST) atzina, ka Darba likuma norma par tiesībām uz atvaļinājumu pēc bērna piedzimšanas, kas pienākas tikai bērna tēvam, neatbilst Satversmes 110.pantam. Tā paša gada 9.decembrī pirmo reizi Latvijā mātes partnere saņēma apstiprinājumu par bērna piedzimšanas atvaļinājuma pabalsta izmaksu. Līdz ar to sākts pildīt Satversmes tiesas spriedums par viendzimuma pāru tiesībām. (Avots: lsm.lv)

22 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page